Nr Titel Auteur Beschrijving Categorie
SCH-12121 Vermoord het verleden Jonas Boets

Yago De Moor is twaalf wanneer zijn vader vermoord wordt door inbrekers. Hij wordt bij een pleeggezin geplaatst, waar hij doodongelukkig is. Jaren later ontdekt hij dat zijn vader een boodschap voor hem heeft achtergelaten in een oud stuk speelgoed. Hij gaat op zoek en doet een gruwelijke ontdekking: zijn vader is niet zomaar vermoord, hij was zelf een huurmoordenaar. Yago wil alleen nog maar wraak.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-12120 Liever de leugen Jonas Boets

De jonge Jonas Boets is niet aan zijn proefstuk toe: hij schreef al meerdere spannende jeugdboeken en thrillers, waaronder zijn detectivereeks over Sam Smith, leerling in een geheime spionnenschool. In Liever de leugen probeert de politie een gijzeling in een appartement onder controle te krijgen. Een jongeman houdt een meisje vast. De jongen is geen onbekende voor de politie. Maar dan komen er zaken aan het licht waarbij niemand nog durft zweren op simpele waarheden... Een spannend, knap verteld verhaal waar de puzzelstukjes op het allerlaatste pas in elkaar vallen.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-12118 Genadeloos Karin Slaughter

Ingenieuze plots en razend spannend: dit is deel 6 in de Will Trent-reeks van de Queen of Crime.

Inspecteur Will Trent lijkt, gesterkt door zijn liefde voor Sara Linton, eindelijk afscheid te kunnen nemen van zijn verleden. Maar wanneer zijn collega Amanda Wagner hem bewust buiten het onderzoek naar de moord op een jonge studente houdt, beseft hij dat de gebeurtenissen uit zijn jeugd hem nooit met rust zullen laten. Will verricht zijn eigen speurwerk en keert daarvoor terug naar het weeshuis waar hij opgroeide. Daar treft hij onverwacht Amanda aan…

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-12054 Het gouden ei Tim Krabbé

Rex stond weer op en liep naar de auto. Hij pakte het polaroidtoestel uit Saskia?s mand en maakte een foto van het benzinestation. Een grapje voor zo meteen, maar hij zag ook de blikken al voor zich die kennissen, Saskia en hijzelf elkaar nog jaren later zouden toewerpen als ze het onderschrift in het album zagen: total-tankstation met daarin Saskia, enkele minuten voordat zij voor het eerst op de Autoroute zal chaufferen. De foto aan een punt houdend keek hij hoe het total-station en de geparkeerde auto?s, haast of ze even leefden, uit de chemicaliën opdoemden. Het Gouden Ei (1984), de klassieker van Tim Krabbé, werd tweemaal verfilmd: in Nederland als Spoorloos (1988) en in de Verenigde Staten als The Vanishing (1993). Het boek werd wereldwijs vertaald en er werden meer dan een kwart miljoen exemplaren van verkocht. 'Een fascinerend verhaal, uitstekend geschreven, met goed getimede informatie en virtuoze tempowisselingen. Een juweeltje.' NRC Handelsblad 'Een verpletterende oefening in psychologische horror. Deze bedrieglijk eenvoudige roman verkoopt de lezer een dreun die hem doet duizelen.' Publisher's Weekly 'Een meesterwerkje.' Algemeen Dagblad 'Tim Krabbés slimme psychoroman is een meesterwerk.' Frankfurter Rundschau 'Subtieler, suggestiever, spannender blik in de afgronden van de ziel is niet mogelijk.' Stadtblatt Osnabrück

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11942 De avonturen van baron von Münchhausen R.E. Raspe

De beroemde en dolkomische avonturen van de Baron von Münchhausen, met een inleiding van Godfried Bomans.
Nadat Baron von Münchhausen als kapitein Russische veldtochten tegen de Turken had meegemaakt, trok hij zich in 1760 op 40-jarige leeftijd terug op zijn landgoed in Bodenwerder. Al snel genoot hij een zekere vermaardheid als verhalenverteller. Hij vertelde zijn gasten met een stalen gezicht de dolste geschiedenissen en zijn verhalen kregen gaandeweg steeds meer bekendheid. Rudolf Erich Raspe, die de baron persoonlijk kende, verzamelde de verhalen en gaf ze in 1785 in het Engels uit onder de titel Baron Munchausen's narrative of his marvellous travels and campaigns in Russia. Het boek sloeg in als een bom en werd herhaaldelijk vertaald en herdrukt. De baron zelf, die zich plotseling tot een legendarisch leugenaar getransformeerd zag, sloot zijn huis voor elk bezoek en stierf in 1797 als een verbitterd man.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11941 De beha-boomhut Marc De Bel

Deze Boeboekklassieker werd in een feestelijk nieuw jasje gestopt naar aanleiding van 25 jaar Boeboeks! Pit en Puf amuseren zich fantastimastisch in het Biezebos. Ze spelen er hele dagen. Soms ook gevaarlijke spelletjes. Moeder Treuzel houdt af en toe haar hart vast. Oma Gnolia heeft hen wel streng gewaarschuwd voor het monster Peetieloetie. Maar de jonge, overmoedige Boeboeks doen toch gewoon hun zin. Op een dag vindt Puf onder de Oude Vlier een vliegenzwamrood mensenspeeltje waarmee je de meest keutelleuke dingen kunt doen! De beha-boomhut is alweer een tenenkrullend spannend,keigrappig en dolavontuurlijk Boeboeksboek! 

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11940 De reizen van Gulliver Jonathan Swift

Het reisverhaal is wereldberoemd: Gulliver bezoekt het eiland Lilliput (waar alles twaalf keer zo klein is als bij ons), Brobdingnag (het land der reuzen), het vliegende eiland Laputa en de Houyhnhnms, ethisch hoogstaande paarden.
De reizen van Gulliver wordt algemeen beschouwd als het meesterwerk van de grote Britse satiricus Jonathan Swift. De roman was lang controversieel vanwege zijn antimaatschappelijke inhoud. Maar wie het leest om zijn kritische en correctieve bedoelingen doet het boek te kort: de fantasie en de humor en de sprookjesachtige sfeer maken het tot veel meer dan een politiek pamflet. Bovendien zijn de menselijke beperktheden, de hypocrisie, de vooroordelen en het conservatisme dat de auteur op onnavolgbare wijze aan de kaak stelt nog steeds actueel.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11939 Kruistocht in spijkerbroek Thea Beckman

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, al ser niets fout gaat...

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11938 Koning van Katoren Jan Terlouw

KONING VAN KATOREN
De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?
 

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11918 Dracula Bram Stoker

Jonathan Harker brengt een bezoek aan de mysterieuze graaf Dracula in Transsylvanië om de aankoop van een Londens landhuis af te handelen. Na verloop van tijd merkt hij dat de griezelige graaf er vreemde gewoonten op na houdt, zoals het drinken van mensenbloed. Ternauwernood weet hij te ontsnappen. Kort daarna wordt Jonathans verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampyr. Jonathan, Mina en drie vrienden ontdekken al snel dat het wezen graaf Dracula is, die naar Londen blijkt te zijn afgereisd. Maar de graaf weet dat ze hem op het spoor zijn. Hij verleidt Mina en ontvoert haar, helemaal terug naar Transsylvanië. En dan is de jacht pas echt geopend… Dracula is een onsterfelijk verhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten. Bram Stoker wordt door velen gezien als de vader van alle vampierromans.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11917 Het achterhuis Anne Frank

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht. ?Eén enkele Anne Frank ontroert ons meer dan de ontelbaren die net zo leden als zij, maar wier beeld in de schaduw is gebleven. Misschien moet dat ook zo zijn: als we het leed van alle mensen moesten en konden meelijden, zouden we niet kunnen leven.? primo levi

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11916 Robinson Crusoë Daniel Defoe

Robinson Crusoe haat het saaie leven dat zijn ouders voor hem hebben uitgestippeld. Hij wil geen kantoorbaan. Robinson verlangt naar een leven vol avontuur, dus besluit hij het ruime sop te kiezen. Op een van zijn zeereizen gaat het gruwelijk fout. Tijdens een hevige storm vergaat het schip voor de kust van een onbewoond eiland. Robinson is het enige bemanningslid dat de schipbreuk overleeft. Met behulp van spullen die hij van het schip heeft kunnen redden en zijn tomeloze doorzettingsvermogen weet hij te overleven en wordt het tropische eiland al snel zijn thuis.

Na jaren van eenzaamheid, met slechts het gezelschap van zijn dieren, krijgt hij op een dag de schrik van zijn leven. Hij ontdekt een voetafdruk in het zand. Zouden er toch andere bewoners op het eiland zijn...

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11915 Pippi Langkous Astrid Lindgren

Iedereen kent Pippi Langkous, het sterkste meisje van de wereld! Ze woont helemaal alleen in Villa Kakelbont. Nou ja, niet helemáál alleen, want ze heeft een aapje en een paard. Gelukkig komt haar vader soms langs om een nieuwe koffer met gouden tientjes te brengen. Samen met buurkinderen Tommy en Annika beleeft ze de gekste avonturen!

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11914 Sissi Marieluise von Ingelheim

De levenslustige, vrolijke Sissi trouwt op zeer jonge leeftijd met keizer Franz Joseph van Oostenrijk. Haar hele leven staat op z'n kop. Ze moet zich houden aan de strenge regels van het hof en de grillen van haar dominante schoonmoeder, aartshertogin Sophie. Dit romantische, waargebeurde verhaal over de jonge keizerin Elizabeth, die eind vorige eeuw op tragische wijze om het leven kwam, is prachtig verfilmd met Romy Schneider in de hoofdrol.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11913 PInokkio Carlo Collodi

Pinokkio wil Gepetto en de Fee met de blauwe haren wel gehoorzamen, maar tegelijk kan hij geen weerstand bieden aan al die verrukkelijke verleidingen van het leven. De ongelooflijke avonturen van de houten marionet vertellen over die verscheurdheid, en over het zien en krijgen van nieuwe kansen.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11912 Victor Frankenstein Mary Shelley

De jonge geleerde Victor Frankenstein, ontdekt na jaren studie het geheim omleven te scheppen uit dode materie.  Op een nacht lukt het hem, met behulp van de blikseminslag, een wezen tot leven te brengen...

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11911 De hond van de Baskervilles Arthur Conan Doyle

Sir Charles Baskerville is dood. Zijn lichaam werd ontdekt op het terrein van zijn landgoed in Devonshire, met een gezicht bevroren van angst, niet ver van de voetafdrukken van een groot beest. Er is vastgesteld dat de doodsoorzaak een hartaanval is, maar de familielegende vertelt een ander verhaal en rechercheur Sherlock Holmes is vastbesloten de waarheid te achterhalen. Dus wie was er op de mistige heidevelden van Baskerville Hall? In een van de grootste originele paginadraaiers uit de literatuur is het antwoord een klassieker.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11910 Moby Dick Herman Melville

De huiveringwekkende kapitein Achab lijkt maar één doel te hebben: de witte walvis Moby Dick doden die hem van zijn been heeft beroofd.  Het wordt een helse zoektocht want Moby Dick is levensgevaarlijk en vlug als water...

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11909 Warrior Cats Tijgerklauws woede Erin Hunter

Nadat hij voor zijn verraad verbannen wordt uit de DonderClan, zweert Tijgerklauw zich te wreken op Blauwster, Vuurhart en de rest van zijn voormalige Clangenoten. Maar eerst moet hij Tijgerster van de SchaduwClan worden…

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11908 Het spook van de opera Gaston Leroux

Het spook van de opera
'Hij was in het zwart gekleed!'
Hij stond opeens voor ons, alsof hij uit de muur was gekomen!' 'Hij bewoog als een schaduw, zonder het minste geluid!'
'En opeens was hij weg, als bij toverslag!'
Sinds een aantal maanden spreekt iedereen in de Parijse opera over het spook. De mysterieuze gedaante duikt op achter de coulissen, jaagt de toneelknechten en ballerina's de stuipen op het lijf en is de oorzaak van verscheidene 'ongelukken'. Een zangeres met stemproblemen, een vallende kroonluchter, moord...
Over het spook maakt de jonge zangeres Christine zich geen zorgen. Want ze wint de harten van het publiek met haar adembenemende solo's. En dat heeft ze te danken aan de zangles van de Stem, haar geheimzinnige, onzichtbare zangleraar. Maar die wil dat Christine haar grote liefde Raoul voor hem opgeeft.
Ed Franck volgt een ongrijpbare schim in de loges, de artiestenfoyer, de kleedkamers en de donkere gangen van het Parijse operagebouw. Hij laat de spookachtige creatie van Gaston Leroux opnieuw tot leven komen in deze spannende herwerking. Over onbeantwoorde liefde, allesverterende jaloezie, dodelijke passie.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11907 Het oma-complot Anthony Horowitz

Joe Morgan, eenjongetje met schatrijke ouders, is doodsbang voor de snode streken van zijn oma.  Dat wordt alleen maar erger als ze hem ontvoert naar een bijeenkomst waar de 'gouden grootjes' worden uitgereikt.  Dat zijn prijzen voor de misselijkste oude-damesstreek.  Zal Joe worden gered?  Zullen zijn ouders eindelijk begrijpen dat oma een gevaar in huis is.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11906 Het dolfijnenkind Patrick Lagrou

Als Marijn op een dag met de school een dolfinarium bezoekt, gebeurt er iets heel vreemds. Voor hij het goed en wel beseft, duikt hij in het water en zwemt hij met de dolfijnen alsof hij nooit anders in zijn leven heeft gedaan. Zijn moeder beseft dat het hoog tijd wordt om Marijn voor dit gedrag een verklaring te geven. Ze vertelt een aantal zaken uit het verleden, ook al is dat pijnlijk voor haar. Een tijdje later vertrekken ze met z'n tweeën naar de Bahamas, waar Marijn is geboren, maar waar ook zijn vader op mysterieuze wijze is verdwenen. Voor eens en voor altijd willen ze de waarheid achterhalen.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11905 De tovenaar van Oz Frank L. Baum

Wie het nog nooit gelezen heeft, heeft de film met Judy Garland of de remake met Michael Jackson en Diana Ross wel gezien – het verhaal van het meisje dat door een wervelstorm naar het land van Oz wordt verplaatst is deel van onze canon van de kinderliteratuur. Maar het verhaal uit 1900 kon wel een opfrisbeurt gebruiken, dus Margaretha van Andel heeft de tekst onder haar literair vaardige handen genomen en maakte er met deze hervertelling weer een sprankelend avontuur van. En Marieke Nelissen blies alle karakters (jazeker, ze zijn er allemaal: Doortje en haar hondje Toto, de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken boswachter – en natuurlijk ook nog een hoop Munchkins en andere wezens) met haar verf en penselen nieuw leven in.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11904 Felix en het grote geld Nikolaus Piper

Felix wil rijk worden. Steenrijk. Miljonair desnoods. En hij heeft geluk: hij vindt een schat en ontmoet een muziekhandelaar, die evenveel verstand heeft van muziek als van beleggen. Niets staat de grote rijkdom nog in de weg. Althans, zo lijkt het. Want algauw ontdekken Felix en zijn vrienden dat overal waar geld te verdienen valt, dubieuze figuren rondhangen die een graantje mee willen pikken van de weelde. Als aasgieren cirkelen ze om hem heen, hem steeds verder in het nauw brengend. Veel geld, leert Felix, levert niet alleen vrijheid en geluk op.
Felix en het grote geld is een razend spannende avonturenroman waarin alles staat wat jonge (én oudere) lezers over geld, economie en de beurs moeten weten. Nikolaus Piper is erin geslaagd een meeslepend boek te schrijven dat spelenderwijs de geheimen ontsluiert van wisselkoersen, verlies- en winstrekeningen, aandelen en opties.

Nederlandse romans-jeugd 
SCH-11903 Robin Hood Michael Morpurgo

Robin Hood is een van die tijdloze verhalen die de mens al sinds de Middeleeuwen in de ban houden. Meesterverteller Michael Morpurgo vertaalde de klassieker naar kinderen van nu. De sympathieke schurk die volgens de legende in Sherwood Forest de gezagsdragers bestreed, stapt zo springlevend de éénentwintigste eeuw binnen.

Nederlandse romans-jeugd