Nr Titel Auteur Beschrijving Categorie
SCH-12495 Amerika en zijn presidenten Knack Historia

Deze KNACK HISTORIA brengt in woord en beeld een overzicht van belagrijkste presidenten uit Amerikaanse geschiedenis en de iconische verkiezingen die hen aan de macht brachten.Verschillende historische invalshoeken bieden ook kapstokken voor een beter begrip van de huidige campagne.

Geschiedenis 
SCH-12494 Stad in oorlog Special Knack

Zeven steden,zeven verhalen

Geschiedenis 
SCH-12493 1942 Het jaar van de stilte Herman Van Goethem

1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt steeds meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde, en vanaf augustus worden de Joden ook massaal gedeporteerd. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid. Het jaar van de stilte is niet zomaar de reconstructie van een vergeten oorlogsjaar.

Geschiedenis 
SCH-11602 Het land van Soekmekaar Marnix de Bruyne

Hoe ervaren Zuid-Afrikanen het einde van de apartheid? Die vraag brengt freelance journalist Marnix de Bruyne in 1994 naar het platteland, naar Soekmekaar. Het ogenschijnlijk kalme dorp ligt ingeklemd tussen drie 'zwarte' thuislanden. De turbulente recente geschiedenis van Zuid-Afrika blijkt er stevige sporen te trekken.
Het dorp laat De Bruyne niet los. In de vijftien jaren die volgen blijft hij Soekmekaar en zijn inwoners opzoeken. Hij ontmoet er zelfverklaarde racisten, ex-ambtenaren die de apartheidspolitiek uitvoerden en moderne blanke boeren, met wie hij de Slag bij Bloedrivier tegen de Zoeloes herdenkt. Hij danst de mokhuku met de zionisten, eet gedroogde rupsen met gids Zacharia en speurt de anc-strijders op die in 1980 een aanslag pleegden op het politiebureau.
Intussen merkt hij hoe zich in Soekmekaar een stille revolutie voltrekt: de democratie schiet er wortel en het land van blanke boeren gaat geleidelijk over in handen van zwarten. Het land van Soekmekaar toont op micro-niveau in welke richting Zuid-Afrika zich ontwikkelt. Beeldend portretteert De Bruyne de dorpsinwoners en beschrijft hij, naast hun dromen, hoe ze geplaagd worden door misdaad, aids en bureaucratie.

Geschiedenis 
SCH-10360 Amerika en zijn presidenten VAN HUMBEECK Hubert

Deze Knack Historia brengt in woord en beeld een overzicht van de belangrijkste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis en de iconische verkiezingen die hen aan de macht brachten. Verschillende historische invalshoeken bieden ook kapstokken voor een beter begrip van de huidige campagne. 

Amerika Geschiedenis 
SCH-10359 1917. De Russische Revolutie VAN HUMBEECK Hubert

'De nieuwe tsaar', zo wordt de huidge Russische president Vladimir Poetin wel eens genoemd. Honderd jaar geleden verdwijnt de laatste Russische tsaar niet zonder horten of stoten van het wereldtoneel. In het woelige jaar 1917 vecht Rusland niet alleen een oorlog uit tegen Duitsland - het land heeft ook af te rekenen met de Russische Revolutie. In oktober grijpen de communisten onder leiding van Lenin de macht. Rusland vervelt tot de Sovjet-Unie. Wie zijn de hoofdrolspelers van die revolutie? Waarom krijgen net in Rusland de communisten voet aan de grond? En waarom wordt de revolutie door de Duitsers gesubsidieerd? Op deze en veel meer vragen, geeft Knack Historia een antwoord.

Europa Geschiedenis 
SCH-10358 1917. De Russische Revolutie VAN HUMBEECK Hubert

'De nieuwe tsaar', zo wordt de huidge Russische president Vladimir Poetin wel eens genoemd. Honderd jaar geleden verdwijnt de laatste Russische tsaar niet zonder horten of stoten van het wereldtoneel. In het woelige jaar 1917 vecht Rusland niet alleen een oorlog uit tegen Duitsland - het land heeft ook af te rekenen met de Russische Revolutie. In oktober grijpen de communisten onder leiding van Lenin de macht. Rusland vervelt tot de Sovjet-Unie. Wie zijn de hoofdrolspelers van die revolutie? Waarom krijgen net in Rusland de communisten voet aan de grond? En waarom wordt de revolutie door de Duitsers gesubsidieerd? Op deze en veel meer vragen, geeft Knack Historia een antwoord.

Europa Geschiedenis 
SCH-10357 De geheimen van het Vaticaan VAN HUMBEECK Hubert

Vanaf de eerste bisschoppen van Rome tot de hervormingen van paus Franciscus, over de woelige periode met de oorlogspausen: het Vaticaan en zijn geheimen kennen een fascinerende geschiedenis. Deze Knack Historia vertelt u er alles over en serveert zowel zinderende als minder bekende verhalen.

Europa Geschiedenis 
SCH-10355 Handelingen DE LANNOY Herwig & STROOBANTS Bart

Verzameling van heemkundige studies over de rijke geschiedenis van de stad Mechelen door de eeuwen heen. Deel 120 dateert van 2016. 

Mechelen Geschiedenis 
SCH-10354 Handelingen DE LANNOY Herwig & STROOBANTS Bart

Verzameling van heemkundige studies over de Mechelse geschiedenis verspreid over de eeuwen heen. Deel 119 dateert van het jaar 2015. 

Mechelen Geschiedenis 
SCH-10352 Atlas van het oude Griekenland LEVI Peter

In een goedverzorgde, rijk in kleur en in zwart-wit geïllustreerde uitgave wordt de geschiedenis en cultuur van het oude Griekenland van ca. 3000 v. Chr. tot ca. 200 v. Chr. beschreven en in kaarten en tekeningen in beeld gebracht. De doorlopende tekst wordt afgewisseld met door kleurverschil aangegeven behandeling van speciale onderwerpen. (...)

(Biblion recensie, Drs. E.A. Hemelrijk.)

Griekenland Geschiedenis 
SCH-10350 Russen zien ze vliegen D'HAMECOURT Peter

Peter d'Hamecourt Russen zien ze vliegen Een reis van communisme via perestrojka naar Poetinisme In de laatste dagen van de Sovjet-Unie wemelde het van de vliegende schotels boven het ondergaande rijk. Rusland herrees onder Boris Jeltsin. De kennismaking met de democratie en de vrije markt in de Jeltsinjaren waren een nachtmerrie, zelfs de vliegende schotels sloegen op de vlucht. Sommige Russen werden stinkend rijk, de meesten streden om het hoofd boven water te houden. Met president Poetin kwam er stabiliteit, zonder al te veel democratie. De rijken werden nog rijker. De armoede nam af, maar de vliegende schotels kwamen weer terug, want Russen hebben een liefde voor het ongelooflijke. Vergeet het Kremlin, luister naar de Rus zelf. Dit zijn schetsen over een samenleving vol filosofen. Achttien jaar heb ik het Russische leven inmiddels opgesnoven. De verbazing houdt nooit op.

na 1945 Geschiedenis 
SCH-10349 Poetins Rusland POLITKOVSKAJA Anna

`Het is nog te vroeg om afstand te nemen. Ik leef in het heden en noteer wat ik zie.' Anna Politkovskaja's `aantekeningen in de marge van het leven van Rusland' geven een onthutsend beeld van het presidentschap van Poetin. Grootschalige maffiapraktijken en dodelijke corruptie in het leger zijn aan de orde van de dag. Politkovskaja vertelt de waarheid over de bestorming van het Moskouse theater aan de Doebrovskajastraat, waar zij als bemiddelaar optrad. En altijd staan individuen centraal: moeders van zonen die zich ophangen in militaire dienst, of vrienden van vroeger die tot moord in staat blijken te zijn.

na 1945 Geschiedenis 
SCH-10348 De Groote Oorlog DE SCHAEPDRIJVER Sofie

De Groote Oorlog biedt een modern overzicht van de geschiedenis van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitse inval van 4 augustus 1914 bracht het kleine koninkrijk België, een neutraal, vreedzaam en burgerlijk land, in één klap midden in de stalen storm van de wereldoorlog. Gebruikmakend van een veelheid van gepubliceerd en ongepubliceerd materiaal behandelt Sophie de Schaepdrijver onder meer het ultimatum uit Berlijn, de ‘Duitse gruwelen’, het activisme, het leven in het bezette land, het IJzerfront en de jaren na de oorlog, toen het besef daagde dat de erfenis van de Groote Oorlog er één zou zijn van verdeeldheid.

WO I Geschiedenis 
SCH-10346 Vladimir Poetin TOONEN Elbert

Na het communisme als heilsleer is weggevallen en het stalinistische wereldrijk is verdwenen staat Poetin voor de gigantische taak Rusland in nieuwe banen te leiden. Poeting heeft de patriarch van de Russische kerk weer omhelsd en voert oorlog met de Tjetsjenen om rest-Rusland bijeen te houden. Het Russische volk hunkert volgens Poetin naar nieuwe macht en aanzien. Zijn populariteit is grenzeloos onder vele Russen. Russische meisjes zingen: 'Ik wil een man zoals Poetin: die me geen pijn doet en me niet verlaat.'

na 1945 Geschiedenis 
SCH-10345 Een vrolijke hel JEROFEJEV Viktor

De meesterschrijver over het slagveld dat Rusland heet Is er sprake van een heuse eindtijd waarin het alle hens aan dek is om Rusland te redden? In Een vrolijke hel beziet de meesterlijk formulerende criticus, schrijver en filosoof Viktor Jerofejev de fundamentele waarden die met elkaar de 'eigenheid, de trots, het geluk, de religie en de waanzin' van Rusland vormen. Met een scherp oog voor details en een dwarse kijk die van veel gezond verstand getuigt ontleedt Jerofejev het Russische denken en de Russische mentaliteit. Hij gaat vooral in op de tijd van Poetin, zeg maar de laatste tien jaar, tot de dag van vandaag; ook trekt herhaaldelijk de rest van de wereld langs, met spannende verhalen over Tsjechov, Poesjkin, Houellebecq, Schnittke, de Stopera en onze koningin. De Russen leven in 'een vrolijke hel', een mengsel van vagevuur en circus. Het laconieke leven van de Russen zou wel eens verleidelijk kunnen zijn voor de serieuze buitenlander die het matige leven zat is, ook al schrikt Rusland hem nog zo af door zijn politieke incorrectheid en, bij tijd en wijle, zijn onbeschoftheid en barbaarsheid. Een vrolijke hel is een boek dat ons meer leert over Rusland, over Jerofejev en over ons.

na 1945 Geschiedenis 
SCH-10344 De aderlating van een continent GALEANO Eduardo

In dit boek wordt het verhaal verteld van vijf eeuwen roof. In een reeks aangrijpende beelden reconstrueert Galeano de geschiedenis van het Latijns-Amerikaanse continent, de ontdekking en exploitatie van haar grondstoffen en landbouwproducten en de kortstondige opkomst van steden en streken. Maar de opbrengsten gingen naar elders en wat resteerde was een gedecimeerde bevolking, een uitgeputte grond en de overwoekerde ruïnes van verlaten paleizen en nederzettingen.

Amerika Geschiedenis 
SCH-10343 De concentratiekampen en de gedetineerden BUELENS R

Persoonlijke ervaringen en reflecties over het leven in een concentratiekamp tijdens WO II door de Mechelaar R. Buelens. 

WO II Geschiedenis