Nr Titel Auteur Beschrijving Categorie
SCH-12495 Amerika en zijn presidenten Knack Historia

Deze KNACK HISTORIA brengt in woord en beeld een overzicht van belagrijkste presidenten uit Amerikaanse geschiedenis en de iconische verkiezingen die hen aan de macht brachten.Verschillende historische invalshoeken bieden ook kapstokken voor een beter begrip van de huidige campagne.

Geschiedenis 
SCH-12494 Stad in oorlog Special Knack

Zeven steden,zeven verhalen

Geschiedenis 
SCH-12493 1942 Het jaar van de stilte Herman Van Goethem

1942 is het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf november lijden de nazi’s zware nederlagen. Overal in het Westen, van Londen tot Washington, veranderen overheden en hun ambtenaren de politieke koers. Ook in Antwerpen. Herman Van Goethem wekt dit cruciale jaar weer tot leven. Hij schrijft een beklemmende kroniek van het dagelijkse leven in de havenstad. De Joden zinken er weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt steeds meer in de greep van een ruige Nieuwe Orde, en vanaf augustus worden de Joden ook massaal gedeporteerd. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid. Het jaar van de stilte is niet zomaar de reconstructie van een vergeten oorlogsjaar.

WO II Geschiedenis 
SCH-11602 Het land van Soekmekaar Marnix de Bruyne

Hoe ervaren Zuid-Afrikanen het einde van de apartheid? Die vraag brengt freelance journalist Marnix de Bruyne in 1994 naar het platteland, naar Soekmekaar. Het ogenschijnlijk kalme dorp ligt ingeklemd tussen drie 'zwarte' thuislanden. De turbulente recente geschiedenis van Zuid-Afrika blijkt er stevige sporen te trekken.
Het dorp laat De Bruyne niet los. In de vijftien jaren die volgen blijft hij Soekmekaar en zijn inwoners opzoeken. Hij ontmoet er zelfverklaarde racisten, ex-ambtenaren die de apartheidspolitiek uitvoerden en moderne blanke boeren, met wie hij de Slag bij Bloedrivier tegen de Zoeloes herdenkt. Hij danst de mokhuku met de zionisten, eet gedroogde rupsen met gids Zacharia en speurt de anc-strijders op die in 1980 een aanslag pleegden op het politiebureau.
Intussen merkt hij hoe zich in Soekmekaar een stille revolutie voltrekt: de democratie schiet er wortel en het land van blanke boeren gaat geleidelijk over in handen van zwarten. Het land van Soekmekaar toont op micro-niveau in welke richting Zuid-Afrika zich ontwikkelt. Beeldend portretteert De Bruyne de dorpsinwoners en beschrijft hij, naast hun dromen, hoe ze geplaagd worden door misdaad, aids en bureaucratie.

Geschiedenis 
SCH-10360 Amerika en zijn presidenten VAN HUMBEECK Hubert

Deze Knack Historia brengt in woord en beeld een overzicht van de belangrijkste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis en de iconische verkiezingen die hen aan de macht brachten. Verschillende historische invalshoeken bieden ook kapstokken voor een beter begrip van de huidige campagne. 

Amerika Geschiedenis 
SCH-10358 1917. De Russische Revolutie VAN HUMBEECK Hubert

'De nieuwe tsaar', zo wordt de huidge Russische president Vladimir Poetin wel eens genoemd. Honderd jaar geleden verdwijnt de laatste Russische tsaar niet zonder horten of stoten van het wereldtoneel. In het woelige jaar 1917 vecht Rusland niet alleen een oorlog uit tegen Duitsland - het land heeft ook af te rekenen met de Russische Revolutie. In oktober grijpen de communisten onder leiding van Lenin de macht. Rusland vervelt tot de Sovjet-Unie. Wie zijn de hoofdrolspelers van die revolutie? Waarom krijgen net in Rusland de communisten voet aan de grond? En waarom wordt de revolutie door de Duitsers gesubsidieerd? Op deze en veel meer vragen, geeft Knack Historia een antwoord.

Europa Geschiedenis 
SCH-10357 De geheimen van het Vaticaan VAN HUMBEECK Hubert

Vanaf de eerste bisschoppen van Rome tot de hervormingen van paus Franciscus, over de woelige periode met de oorlogspausen: het Vaticaan en zijn geheimen kennen een fascinerende geschiedenis. Deze Knack Historia vertelt u er alles over en serveert zowel zinderende als minder bekende verhalen.

Europa Geschiedenis 
SCH-10348 De Groote Oorlog DE SCHAEPDRIJVER Sofie

De Groote Oorlog biedt een modern overzicht van de geschiedenis van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitse inval van 4 augustus 1914 bracht het kleine koninkrijk België, een neutraal, vreedzaam en burgerlijk land, in één klap midden in de stalen storm van de wereldoorlog. Gebruikmakend van een veelheid van gepubliceerd en ongepubliceerd materiaal behandelt Sophie de Schaepdrijver onder meer het ultimatum uit Berlijn, de ‘Duitse gruwelen’, het activisme, het leven in het bezette land, het IJzerfront en de jaren na de oorlog, toen het besef daagde dat de erfenis van de Groote Oorlog er één zou zijn van verdeeldheid.

WO I Geschiedenis